brek belakang

15 cara anda boleh jatuh motosikal

Kalau dah nama pun dua roda, tak dapat tidak satu masa mesti jatuh jugak kan? Samada jatuh yang serius atau jatuh bodoh, tetap meninggalkan kesan secara fizikal (pada korang atau motosikal korang) dan mental. Di sini aku senaraikan 15 cara korang mungkin boleh jatuh motosikal.

  1. Tergelincir semasa nak berhenti di kawasan berlubang, berminyak atau berbatu.
  2. Brek mengejut.
  3. Terlupa nak turunkan tongkat semasa turun daripada motosikal.
  4. Terlupa nak free kan gear, lepas tu terus start motosikal.
  5. Start motosikal, masuk gear terus pulas minyak. Terlupa mangga yang korang pasang kat rim.
  6. Terbabas ke kawasan rumput masa amik selekoh.
  7. Di lampu isyarat, korang angkat kaki dan pulas minyak kononnye nak ram laju…rupa-rupanya motosikal dalam gear Neutral.
  8. Tali kasut tersangkut pada pemijak atau gear shifter semasa nak berhenti.
  9. Hilang keseimbangan badan semasa nak berhenti.
  10. Semasa dalam keadaan pegun, cuba untuk melihat ke bawah tanpa sedar motosikal dah semakin senget.
  11. Tertidur semasa menunggang disebabkan mengantuk atau keletihan.
  12. Membelok di kawasan berpasir/berminyak.
  13. Hilang keseimbangan badan semasa cuba untuk meletakkan/menurunkan motosikal daripada center stand.
  14. Parking di kawasan lereng bukit. Side stand di sebelah yang lebih tinggi.
  15. Tak fokus pada tunggangan sebab terlalu leka tengok speedometer.

Ada banyak lagi cara yang korang tak terpikir untuk jatuh. Aku hanya bagi 15 je. Kalau korang ada pengalaman jatuh yang lain, sudi-sudikanlah berkongsi di ruangan komen. Sekurang-kurangnya boleh dijadikan peringatan dan panduan kepada orang lain.

Ride Hard, Ride Safe.