pengenalan kepada motosikal

600cc vs 1000cc

Jom kita sembang pasal cc motosikal. Kali ni topik yang nak disembangkan ialah mengenai motosikal 600cc vs 1000cc. Ramai juga riders yang bertanya…yang mana bagus, 600cc atau 1000cc?

Aku takde pengalaman bawak motosikal 600cc jadi aku pun buat la bacaan serba sedikit dalam internet melalui forum dan web luar negara. Kesimpulan daripada pembacaan aku, bagus atau tidak adalah subjektif kepada setiap individu. Banyak faktor yang mempengaruhi prestasi sesuatu jentera motosikal itu.

600vs1000 (more…)

Motosikal apa nak beli?

Selalu aku terdengar dan terbaca persoalan macam ni. Moto XX ni ok ke? Antara motor A dan motor B yang mana lagi best? Kebanyakkannya orang akan tanya top speed motosikal tu. Laju ke? Bro..nama pun motosikal kuasa tingi, mestilah laju. (tak kisah la berapa kmj tetapi tetap laju).  (more…)

Keselamatan Semasa Menunggang

Keselamatan semasa menunggang adalah faktor penting yang perlu difahami sebelum nak bawak motosikal. Sebab motosikal ni kecik dan pemandu kenderaan lain kadang-kadang tak perasan, motosikal selalu jadi mangsa. Dilanggar pun kena, melanggar pun kena. Sabor je la yob, sape suruh bawak motosikal. Kalau korang baru nak mula bawak motosikal terutama motosikal kuasa tinggi..baca checklist menunggang motosikal.   (more…)

Pengenalan kepada motosikal

Pengenalan kepada motosikal adalah lebih kepada untuk memperkenalkan motosikal kuasa tinggi kepada sesiapa yang masih belum arif dengan motosikal jenis ni. Sebenarnya sedikit sahaja perbezaan secara fizikal antara motosikal klac dan motosikal kapcai (moped) macam Honda EX5 tu. (more…)