tips menunggang

Panduan Menunggang Motosikal Di Dalam Hujan

20140623-174226-63746689.jpg

Setiap penunggang motosikal di Malaysia memang tak dapat lari daripada menunggang motosikal di dalam hujan. Cuaca di Malaysia ni memang tak menentu. Kadang-kadang tu panas terik, tapi time nak balik je tiba-tiba hujan lebat. Nak redah ke nak tunggu hujan reda?

Disebabkan jumlah pengguna motosikal di Malaysia adalah tinggi, kerajaan ada menyediakan tempat berteduh di sepanjang jalan untuk kemudahan penunggang motosikal. Bolehlah orang yang tak nak redah hujan guna kemudahan ni. Cuma pastikan korang masuk ke dalam dan bukanya berhenti di tepi jalan di bawah flyover tu. Bahaya.

(more…)

Pre Ride Inspection Checklist

Korang dah ada motosikal kuasa tinggi? Baru first time nak bawak? Jom baca dulu pre ride inspection checklist ni. Yang dah biasa bawak pun boleh baca. Tak salah pun. Tips ni aku dapat daripada Motorcycle Safety Foundation (MSF). MSF ni badan yang mengendalikan latihan dan kursus untuk yang baru nak belajar menunggang ┬ámotosikal kuasa tinggi di US. Aku rasa kita pun patut ada sekolah memandu khas macam ni yang mengajar khusus kepada penunggang motosikal kuasa besar. Fokus kepada teknik tunggangan, pengendalian dan keselamatan. (more…)

Checklist menunggang motosikal

Kalau korang baru pertama kali nak cuba menunggang mototsikal kuasa tinggi (lebih 250cc), korang baca checklist menunggang motosikal ni dulu. Kalau korang dah faham semua dalam checklist ni, maknanya korang dah bersedia untuk menunggang buat kali pertama.

(more…)