yamaha

Piawaian keselamatan dan pemakaian helmet

Memakai helmet (topi keledar) semasa menunggang motosikal adalah perkara wajib bagi penunggang motosikal di Malaysia. Undang-undang mewajibkan pemakaian helmet telah dikuatkuasakan pada awal tahun 70an. Ada juga negara yang tidak mewajibkan pemakaian helmet semasa menunggang (mungkin kepala diaorang keras kot). Keras macam mana pun, helmet adalah pelindung utama jika berlaku kemalangan.

 

motor_tanpa_helmet

Gambar Hiasan

(more…)

Advertisements

Panduan Membeli Motosikal Terpakai

Membeli motosikal terpakai lebih kurang sama juga dengan membeli kereta terpakai. Harga pun boleh kata hampir sama. Lepas korang dah tahu nak beli motosikal apa, (kalau tak faham, sila baca jenis-jenis motosikal ni dulu), boleh pergi test ride (kalau boleh test ride la) di kedai motosikal berdekatan rumah korang. Selain daripada harga, ada beberapa perkara yang perlu korang pertimbangkan sebelum buat keputusan nak beli.

(more…)

Kisah Jatuh Bodoh

Siapa yang bawak motosikal kuasa tinggi mesti pernah ada pengalaman kes jatuh bodoh kan? Banyak orang rasa kes jatuh bodoh ni kes yang memalukan. Apatah lagi kalau jadi kat tempat orang ramai. Tapi sebenarnya 8 daripada 10 penunggang motosikal kuasa tinggi pernah mengalami peristiwa ni sekurang-kurangnya sekali dalam hidup.

Jatuh Bodoh (more…)

Motosikal apa nak beli?

Selalu aku terdengar dan terbaca persoalan macam ni. Moto XX ni ok ke? Antara motor A dan motor B yang mana lagi best? Kebanyakkannya orang akan tanya top speed motosikal tu. Laju ke? Bro..nama pun motosikal kuasa tingi, mestilah laju. (tak kisah la berapa kmj tetapi tetap laju).  (more…)

Jenis-jenis motosikal yang anda perlu tahu

Pertama-tama sekali kalau kita nak kenal @ belajar pasal motosikal ni, kita kenalah kenal jenis-jenis motosikal tu dulu, ye tak? Tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, jatuh cinta barulah semangat nak beli motosikal tu datang (walaupun harganya mahal yang amat). (more…)